Indlæser Begivenheder

NETLA – En aften med Dr. Phil, antropolog og arkæolog – Inge Schjellerup

08 november 2023 19:00 - 21:00

Inge Schjellerup vil fortælle om en af nationalmuseets mest kostelige samlinger og historien bag dem – nemlig de 26 malerier (2 er gået tabt) malet af den hollandske barokmaler Albert Eckhout i hollandsk Brasilien igennem otte år, fra 1636-1644. Der er tale en gave som den danske konge fik i 1654 af den tidligere hollandske guvernør i kolonien Johan Moritz af Nassau.

Malerierne anses i dag som noget af det meste “oprindelige”, der findes omkring Sydamerikansk kultur i 1600-tallet, og de par gange samlingen har besøgt hjemlandet Brasiliens millionbyer, har interessen fra publikum været enorm…. så meget, at trafikken i gaderne ved og omkring udstillingsstederne gik i stå pga kilometer lange køer af mennesker. Malerierne hænger i dag på Nationalmuseets etnologiske afdeling.

Eckhout-malerierne fra Brasilien i 1600-tallet

Inge Schjellerup er Danmarks “indianerantropolog” og behøver en nærmere ekstraordinær præsentation. I en tid hvor man omsider har fået øjnene op for “forbigåede” kvindelige forskere i universitetsverdenen – fysikeren Lise Meitner (opdager af fissionsenergien), som Oppenheimer-filmen end ikke nævner, eller seismologen Inge Lehmann (opdager af jordens indre kerne), som både skulle pensioneres og være nær olding, inden det danske forskningsmiljø fik øjnene op, undres man! De komplicerede ansættelsesmønstre det akademiske miljø kan diske op med – for at undgå fastansættelse eller professorale udnævnelser af kvindelige forskere – synes enestående, der findes fortsat en alen lang række upåagtede af disse! Fællesnævneren eller “den røde tråd” er, at udlandet altid kommer først i anerkendelsen. Inge Schjellerup er æresprofessor ved universiteterne Privada Antenor Orrego og Nacional de Trujillo. I 2012 fik hun desuden overrakt en guldmedalje af regionsregeringen i Amazonas i Peru for sin indsats. Hvor blev “professoratet” af herhjemme?….tænker man som menigmand! Se link:

40 år som løstansat (akademikerbladet.dk)

Kom og oplev en aften med Inge Schjellerup! Det er gratis at deltage og alle

Share This Event

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Detaljer

Dato:
onsdag, 8 november, 2023
Tidspunkt:
19:00 - 21:00