Indlæser Begivenheder

Fem sten, fire floder og en by: En rejse fra det nordlige Nepal til det sydlige Indien i en undersøgelse af et hinduritual for fem guder

28 oktober 2023 8:00 - 17:00

Ved Mikael Aktor, religionshistoriker, lektor emeritus, Syddansk Universitet

Fra 2011 til 2014 var jeg på gentagne feltarbejder i Indien og Nepal med en række forskningsprojekter, der undersøgte brugen af hellige sten hinduismen. I første omgang guden Shivas symbol, den falliske Shiva-Linga, siden Vishnus diskoslignene ammonitfossil og derefter de tre øvrige sten for guderne Ganesh (med elefanthovedet), Surya (Solen) og Devi (Den Store Gudinde).

De fem sten, der sammen bruges i en samlet tilbedelse af de fem guder, er traditionelt lokaliseret hver for sig ved fire floder, Gandaki i Nepal, Son i Uttar Pradesh, Narmada i Madhya Pradesh og Suvarnamukhi i Andhra Prades, samt ved byen Vallam i Tamil Nadu. Det blev på alle måder nogle udbytterige, udfordrende og skønne rejser, der gav mig indblik den sydasiatiske forskelligartethed i religion, befolkning, natur og ikke mindst levevilkår.

Event photo: Jeg står her sammen med tempelpræsten og sekretæren for Vishnu-templet i Muktinath, Nepal (knap 4.000 m.o.h.).

Kvinder ved gudindealteret i Srikalahasti-templet, Srikalahasti, Andhra Pradesh, Indien

Unge drengemunke fra Kag Chode Thupten Samphel Ling Klosteret i Kagbeni, Mustang, Nepal

Share This Event

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Detaljer

Dato:
lørdag, 28 oktober, 2023
Tidspunkt:
8:00 - 17:00